Saturday, November 15, 2008

kata2 yg berkesan...


salam kawan2...

ari khamis lepas saye ada usrah kat nurani...

time usrah tu besa lerr...

saya pasti akn tersentuh wpun sket...

mmg hakikatnye diri ni xsempurna kan..

tp saye kuatkan gak diri utk terima wpun pedih.. ape nak wat lagi sbb mmg kte wat salah kan..

bak kata kak long..sebaik2 org ialah org yang tau die wat salah n cube n betulkan...

xpe.. kte x bleh putus asa utk jd da great muslim kan... kte mesti tamak dlm buat ibadat kan2x...


pastu ada la beberapa kata2 yg mmg agak mcm terkene trus la kat diri sendiri..harap2 kata2 ni jd guidance kat saye n rakan2..

maybe pada anda sume ni x beri makna pun tp pada saya amat2...


TERBURU-BURU ITU DARI SYAITAN N BERHATU-HATI ITU DARI ALLAH


yg ni mmg kene btul kat diri sendiri huhuhu... ex pertama.. saya ni wpun xda lesen tp da bawak keta utk 5 tahun ni.. bukan xnak amk lesen tp pak cik2 tu membuat kan saye rase cukup menyampah kalau nak amk.. tp saya harap saya akn smbung la kat klantan.. insyaAllah kalau umur panjang.. harap2 pak cik2 kat ktan ni x mcm kat perak lerr ek..tp bukan sume pakcik camtu.. cume maybe nasib saye time tu kot x brape baek..bak kate sorang kawan ni... Allah xkan bagi ujian tu kalu Allah tau yg kite x bleh tahan dgn ujianNya...eh2 terlencong plak.. camni..saye ni kalu da kaki tu ats pedal myk..mmg ske sgt press hehehe..maybe sbb tu gak kot my mom x bagi saya bawak keta mai sini huhuhu..sdey gak kadang2.. n kadang2 agk protes gakk..tp pke2 blek kalu mak kite suh tu mesti ada sbb kn.. xkan la mak kte sggp suh kite wat somthng yg sia2...so ikut je la... lagipun bayangkanla kalu anda sume ada ank nnt n ank tu ske bawak keta laju2..anda bg ke die bawak keta dtg sini.. fthermore kne lalu jalan kat grik yg agak mcm ULAR tu..agk patut la mak saye suh tu kan... balek ni (1.12) insyaAllah kalu umur panjang saya nak letak kata2 ni kat depan keta..so saya akn ingt slalu.. kan2x.. patut kan saya wat camni...


k la tu yg first..


BEKERJALAH IBARAT KITA AKN HDUP LAMA LAGI N BERIBADAT LA IBARAT INI IBADAT YG LAST BEFORE KTE MATI


kata2 ni agk menusuk ke kalbu gak la..esp nye teringat time nak exam la.. saya ni jenis susah nak tdo...so sye ske la stay up smpe pkul 5 kekadang....trukkan saya sedang kan Allah kata malam adalh mase utk rehat...tp tu xpe la bak kata sorang kawan saye ni ( identiti dirahsiakan...).. pastu ble dah masuk tdo area2 5 bayangkan la saya bgn pukul brapa.. 6.30 tau... sdangkan time tu langit da cerah da...trukkan... lagi..ada satu aritu saya tgh study... area pukul 1 la..pastu kawan baek @ penegur direct saya call...mule2 call okla...after tu die tnya saye ni beria2 nak stop ni knape?? die agk plek la sbb saye slalunye akn cte prob saye kat die n die akan cube nasihat sedirect yg bleh...sbb saye ni jenis yg susah nak faham kalu org cakap lapik2 ni..so pada kawan2 saya kalu ada pape just cakap ngan saya..mmg first2 response saya agk mcm x bleh trima tp insyaAllah saya akn trima nye sbb kwn saya tgur saya tu sbb dia sayngkn sya.. x da gne kalu dia saje2 nak tgur kan.. buat abh air liur je... k2 sambung cte... saya pun cakap la kat kawan saya yg saya x solat isya' lagi... die pun tanya saya.. saya ni study utk dapat kan kjyaan tp sape yg bg kjyaan tu?? time tu saya mmg da terduduk da.. waktu tu saya rase 'Ya Allah.. hamba Mu ni telah mlupakan Mu..' saya trus nangis aftr tu..alangkah jahilnye diri saya ni kan.. bayangkan la tgh2 kte study ni scara tbe2 kte nye nyawa diambl...waktu tu adakah niat kite study ni utk Allah..Nauzubillah.. InsyaAllah niat kite akan ttap pada yg satu iaitu ALLAH..


saya harap kata d atas td tu dapat beri sket kesan kat diri kawan2 yg saya sayangi n esp DIRI ini..


kawan saya slalu pesan..baca doa ni.. YA ALLAH..ISIKANLAH KEKOSONGAN D JIWA INI DGN MENGINGATIMU YA ALLAH... InsyaAllah kte sume akan berjaya di duniai kalu kite mgejar kjyaan di akhrat.. xsalah kan kalu wat 2 in 1...


cukup takat ni ek...PRAY TO BE A MUKMIN,NOT JUST ONLY A MUSLIM..


InsyaAllah... wassalam...

3 comments:

phill said...

salam kawan2 esp mimi..
weh kami akn post cerpen tu selang sehari kot..Rinduku pada Nura..

R@FfLe$iA said...

salam..=)
owh,camtuh..ok,kire kami kne tgu selang shari la nih??
ok2..

nad said...

bak kate phill:
saye slalunye akn cte prob saye kat die n die akan cube nasihat sedirect yg bleh...sbb saye ni jenis yg susah nak faham kalu org cakap lapik2 ni..so pada kawan2 saya kalu ada pape just cakap ngan saya..

habisla ko lepas ni..aku fire depan2 ble ko wat salah...hehhehe