Tuesday, February 24, 2009

Rukun Islam


Ertinya menyembah dan mengabdikan diri kepada Allah melalui seluruh hidup kita, jiwa raga kita dan harta milik kita sehingga tertegaknya KEISLAMAN yang sempurna.


Mengucap dua kalimah syahadah
"Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruhNya" Dengan Syahadatain, kita akan mengabdikan diri dengan hati sanubari dan dengan pengakuan lidah kita bahawa Tuhan yang Maha Esa itu adalah Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW itu adalah pesuruhNya.


Solat lima waktu sehari semalam
Dengan sembahyang, kita akan mengabdikan seluruh tubuh badan kita menyembah kepadaNya. Mulai dari lidah membaca, tangan bergerak, mata, telinga, dan fikiran terpusat dengan mengikut susunan rukun sembahyang yang diajar oleh Nabi Muhammad SAW.


Mengeluarkan zakat
Dengan zakat, kita mengabdikan kepada Tuhan dengan menyerahkan sebahagian dari harta milik kita kepada mereka yang berhak menerimanya mengikut agama.


Berpuasa di bulan Ramadhan
Dengan berpuasa, kita mengabdikan hawa nafsu dan segala keinginan kita kepada Allah. Dengan menahan nafsu makan dan minum serta menjauhi segala laranganNya , secara tidak langsung akan melahirkan rasa keinsafan dalam peribadi kita serta meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT.


Mengerjakan Haji di Baitullah
Dengan mengerjakan Haji, kita menyembah Allah dengan harta kekayaan milik kita, dan mengunjungi Baitullah kepada mereka yang mempunyai kemampuan sekurang-kurangnya sekali dalam hidup.

No comments: