Friday, February 20, 2009

Al-Quran sebagai pembela di hari Akhirat..


Abu Umamah R.A berkata:
"Rasulullah SAW telah menganjurkan supaya kami semua mempelajari Al-Quran, setelah itu Rasulullah SAW memberitahu tentang kelebihan Al-Quran"
Telah bersabda Rasulullah:
"Belajarlah kamu akan Al-Quran. Di Akhirat nanti dia akan datang kepada ahli-ahlinya, yang mana di kala itu orang sangat memerlukannya".
Ia akan datang dalam bentuk seindah-indahnya dan ia akan berkata, "Kenalkah kamu kepadaku?" Maka orang yang pernah membacanya akan menjawab: "Siapakah kamu?"
Maka Al-Quran berkata:
"Akulah yang kamu cintai dan sanjungi, dan kamu juga telah bangun malam untukku dan kamu juga pernah membacaku di waktu siang hari".
Kemudian berkata orang yang pernah membaca Al-Quran : "Adakah kamu Al-Quran?" lalu Al-Quran mengakui dan menuntun orang yang pernah membaca mengadap Allah SWT. Lalu, orang itu diberikan kerajaan di tangan kanannya dan kekal di tangan kirinya, kemudian dia meletakkan mahkota di atas kepalanya. Pada kedua ibu dan bapanya pula yang muslim diberi perhiasan yang tidak dapat ditukar dengan dunia walau berlipat ganda, sehingga keduanya berkata,"Dari manakah kami memperolehi ini semua, pada hal amal kami tidak sampai ini?"lalu dijawab," Kamu diberikan ini semua kerana anak kamu telah mempelajari Al-Quran,"

No comments: